De collectie van het Studiecentrum bevat meerdere boeken die de coronacrisis vanuit verschillende vakgebieden beschrijven en duiden. Hieronder vind je een selectie en korte bespreking. Door op de boekafbeelding te klikken kun je zien of het boek momenteel aanwezig is en eventueel reserveren.
|
Op je blauwe ogen. Verbinden & vertrouwen in de zorg.
Jac de Bruijn, Judith Coolen en Marijke Doevendans
Het is onmogelijk om het er niet over te hebben: verbinden en vertrouwen in de zorg. We vertrouwen soms blindelings, volstrekt naïef of vanuit noodzaak omdat we ons afhankelijk voelen. Of geloven we gewoon echt dat de ander doet wat beloofd wordt? Verbinden en vertrouwen zijn sleutelwoorden in de zorg. Als ergens, dan daar en juist nu! De tijd waarin een pandemie ons treft. In deze bundel vind je alledaagse ervaringen, gedachten en ideeën over verbinden en vertrouwen in de zorg. Daarbij speelt de manier van kijken, de bril die wordt opgezet wanneer je de ander ziet. Dan maakt het uit of je medewerker bent of je bent degene die zorg of ondersteuning krijgt. Deze bundel wil vanuit de praktijkervaring een hart onder de riem zijn en een handvat: het staat bol van tips en aanbevelingen! Dat helpt voor de alledaagse zorg, bij intervisie of supervisie en is een onmisbare bron voor opleiding en training!
|
|
Mijn dagen met Niets (Jeugdliteratuur)
Mireille Geus
Elshontely verveelt zich verschrikkelijk. Ze zit thuis met haar moeder. Achthoog. In een flat die zo klein is dat ze zelf in het berghok slaapt. Het is best gezellig, maar als je niet naar buiten mag en niemand mag zien omdat er een epidemie rondwaart, begint het leven toch wel saai te worden. Haar moeder zit maar mondkapjes te naaien. Op de radio gaat het non-stop over handen wassen en afstand houden. Maar dan heeft haar moeder een verrassing. Een stok met een touw eraan. En aan het eind zit een stukje brood. Elshontely gaat buiten over de balustrade vissen. En ze vangt Niets! Ook al moet Elshontely vanwege haar astma heel voorzichtig zijn; Niets mag ze houden. En dat is het begin van haar dagen met Niets. Griffelwinnares Mireille Geus schreef een vrolijk stemmend, maar ook ontroerend boek over de situatie die we inmiddels allemaal zo goed kennen. Thuis. Zonder de mensen van wie we zoveel houden. En waar toch zoveel te ontdekken valt. |
|
Ondernemen in crisistijd. Over mindset, cashflow en strategieën.
Femke Hogema
De crisis zorgt bij veel ondernemers voor onrust. Klanten blijven weg, de omzet keldert. Ondernemers maken zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Maar piekeren heeft nog nooit iemand verder gebracht. Wat staat je dan wel te doen? Bestsellerauteur Femke Hogema ging in gesprek met ondernemers die deze crisis goed doorstaan en werkte hun waardevolle strategieën voor je uit. In dit boek geeft ze je inspiratie, praktische tips en tools: manage je mindset, manage je cash, zorg voor een sterk fundament, handel snel en met lef, en investeer in relaties.
|
|
Kerk in tijden van corona. Diagnose-Dilemma-Duurzame toekomst.
Herman van Rompuy en anderen
Welke lessen trekken christenen uit deze coronatijd? Wat zijn de aandachtspunten voor een nieuwe toekomst van onze lokale kerken in Nederland en Vlaanderen? Kerkleiders, theologen en spirituele voortrekkers uit de katholieke en protestantse wereld, ze geven vaak prikkelende antwoorden en stellen nieuwe vragen. Deze bundel trekt geen conclusies, stelt veel nieuwe vragen en maakt een tussenbalans op, met veel urgentie. Want er wordt door deze crisis een nieuwe toekomst geboren. Ook voor de kerk die beseft dat er veel veranderd is. Maar dat schept ook kansen. Voor een nieuwe missionaire kerk in Nederland en Vlaanderen.
|
|
100 dagen Coronacrisis. Unieke lessen van leiders en ondernemers.
Salem Samhoud
Gedurende de eerste 100 dagen van de coronacrisis ging ondernemer en boardroom adviseur Salem Samhoud in gesprek met leiders uit het Nederlandse bedrijfsleven. Dit boek geeft een uniek inkijkje in gedrag, gevoelens en gedachten van leiders tijdens deze ongekende periode. Het is een boek voor leiders en managers om te reflecteren op de coronacrisis en er lessen uit te trekken voor een volgende crisis.
|
|
Waar is God in de crisis? En waar ben ik?
Reinier Sonneveld
Pak een willekeurig zelfhulpboek en lees eruit voor aan de Jezus aan het kruis. Of aan iemand op de IC met corona. Alle adviezen zijn belachelijk geworden. Bij een echte crisis heb je niets aan ‘positief denken’ of een of andere tegeltjeswijsheid. Reinier Sonneveld schreef Waar is God in de crisis? toen de lockdown vanwege corona enkele weken gaande was. Op het scherp van de snede geeft hij door hoe gelovigen vroeger reageerden op de crisissen in hun leven. De antwoorden die ze vonden én niet vonden. Dat doet hij naar aanleiding van de zeven kruiswoorden: de paar zinnen die Jezus sprak toen hij zelf op het dieptepunt van zijn leven was. Het resultaat is bemoedigend, verrassend en diepzinnig.
|
|
God en de pandemie. Een theologisch reflectie op het coronavirus en wat volgt.
Tom Wright
Sommigen zien in het coronavirus een bewijs dat we leven in de eindtijd. Anderen zien het virus als een manier van God om ons wakker te schudden. Weer anderen vinden dat het de schuld is van de Chinezen, de regering, de WHO. Tom Wright onderzoekt deze reacties op het virus en vindt dat ze tekortschieten. In plaats daarvan nodigt hij je uit om na te denken over een andere manier van kijken en reageren – een manier die put uit de leringen en voorbeelden van de Schrift, en vooral over de manier van leven, denken en bidden die Jezus ons heeft geopenbaard.
|